Sajtóközlemény

 2013. utolsó negyedévében kiváló eredményt ért el az Adecco Csoport

Zászlóshajók a nyugati és délnyugati európai országok 

 

Az Adecco Csoport, a világ első számú HR szolgáltatója, márciusban jelentette be a teljes évi és a 2013. negyedik negyedévi eredményeit. A 2013. évi árbevétel 19,5 milliárd euró, amely  organikus értelemben 1 százalékos csökkenést jelent. A bruttó árrés 18,3 százalékra javult, a tavalyi évhez képest 40 bázisponttal nőtt. 

 

Patrick De Maeseneire, az Adecco Csoport elnök-vezérigazgatója így értékelte a Csoport teljesítményét: 

 

„A tavalyi év sok bizonytalansággal kezdődött, különösen Európában, ennek ellenére óvatos optimizmussal indultunk neki az évnek. A 2013. évi eredmények igazolták várakozásainkat, mivel az év során fokozatos javulás következett be. Az év első negyedévében a Európához tartozó összes régiónkban csökkent az azonos pénznemben számolt árbevétel, a 4. negyedévben viszont Európa már 5 százalékos bővülést mutatott; a Benelux államok, az Ibériai-félsziget, Németország & Ausztria és Olaszország különösen jól teljesítettek” 

 

Az Adecco adatai szerint a legtöbb európai gazdaság kezd magához térni. 2013 negyedik negyedévében a gyártó szektor kétszámjegyű növekedésének köszönhetően erős fellendülésnek indult az ipari üzletág. 2014-ben a rugalmas munkaerő iránti kereslet további bővülésére számítanak. Az azonos pénznemben számolt és a kereskedelmi napok szerint korrigált árbevétel-növekedés januárban és februárban 5 százalékos volt, és az árbevétel tekintetében az összes fő régióban a 2013 negyedik negyedévében tapasztalható általános tendenciák érvényesültek. 

 

A tendenciák alapján a vállalat fenntartja a fegyelmezett árképzését és a költségszabályozását. 2014-re körülbelül 20 millió eurós átszervezési költséggel számolnak abból kifolyólag, hogy Észak-Amerikában egyetlen vállalati központba költöznek, és más országokban is több kisebb projekt szerepel a tervek között. Ugyanakkor továbbra is befektetnek a növekedési lehetőségekbe és informatikai platformjaik konszolidációjába, miközben folyamatosan szem előtt tartják stratégiai prioritásaikat is. Az SG&A költségek azonos pénznemben és az átszervezési költségek nélkül számolva 2013 negyedik negyedévéhez képest várhatóan enyhén növekedni fognak 2014 első negyedévében. 

 

Mint a vezérigazgató elmondta: „Költséghatékonysági intézkedéseinknek, a versenyképességi és munkahely-teremtési adóhitel (CICE) hatásának és a fegyelmezett árképzésünknek köszönhetően 2013-ban például Franciaországban jelentősen javult a nyereségességünk. Észak-Amerikában komoly bevétel-növekedéssel és jó nyereségességgel fémjelzett jelentős eredményeket értünk el. A feltörekvő piacok továbbra is jó, az év során gyorsuló növekedést produkáltak. A csoportszintű eredményeknek különösen örülhettünk 2013. negyedik negyedévében: azonos pénznemben számolva újra elértük a 4 százalékos bevétel-növekedést, és az átszervezési költségek nélkül számított EBITA 30 százalékkal nőtt. Ez az erős működési tőkeáttétel kulcsfontosságú prioritás a vállalatcsoport számára, és továbbra is fontos cél számunkra, hogy 2015-ben elérjük az 5,5 százalék feletti EBITA árrést. A hat stratégiai prioritásunk terén elért jó eredmények, a közelmúlt tendenciái és a kedvezőbb gazdasági körülmények várható folytatódása alapján továbbra is meg vagyunk győződve e cél teljesítéséről.”