Otthontalanok

2010. június 11.

 

Otthontalanok Észak-Kelet Magyarországon
Még nincs vége

 

Az árhullám lezajlása után a napokban a károk felmérése és azok helyreállítása vette át  a főszerepet a lakosság életében a megáradt folyók mentén.

 

Az Adecco nemzetközi személyzeti tanácsadó cég a helyiekkel való konzultációt követően a mai napon azonnali segélyként ásványvízzel és fertőtlenítőszerekkel támogatja az észak-keleti régió három leginkább árvíz sújtotta települését: Felsőzsolcát, Edelényt és Szendrőt.

 

„Kiterjedt munkaerő-közvetítői irodahálózatunk révén illetve kollégáinkon keresztül hamar és a hazai médiában szereplő hírekhez képest még húsbavágóbban értesültünk a jelenlegi árvíz sújtotta területek katasztrófájáról”- mondta el Vég Ottó, az Adecco Magyarország Kft ügyvezető igazgatója.

 

A helyiek amit tudtak megtettek a védekezésben, most azonban arról kell gondoskodni, miképpen lehet a károkat helyreállítani. A pontos összegzést nehezíti, hogy a  nagyon lassú apadás miatt, csak folyamatában, az árapály után veszik észre az ott lakók, ha házuk megsüllyedt, vagy a falak megrepedeztek.

 

A feladatok jelenlegi nagyobbik részét tehát egyre inkább a helyreállítás - ezen belül a szivattyúzás - és a fertőtlenítés, illetve, ahol már lehetséges, a homokzsákok begyűjtése adja. A helyiek jelzése szerint a fertőtlenítőszerből elkél  a segítség és mivel szabadban dolgoznak, a zárt palackos üdítők, ásványvizek is megkönnyítik a munkájukat.  A további kármentést és állapotfelmérést  tovább nehezíti a napokban tapasztalható rendkívüli kánikula, amikor felgyorsul a szerves anyagok bomlása, így a fertőzés veszélye is nő. A házak, épületek fertőtlenítése éppen ezért a hatóság irányításával zajlik, de ebben részt vesznek az önkormányzatok és a lakosság is. A védekezésben résztvevőket és a lakosokat is beoltják a fertőzések ellen.

 

A hivatalos adatok szerint az elmúlt hetekben közel 5000e-en voltak kitelepítve, ennek megközelítőleg 80 százaléka  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A védekezésre kirendelt erők számát a hatóságok ma már folyamatosan csökkentik,  a hangsúlyt mindenképpen már  az "utóhatások rendezésére" helyezték át - így például szivattyúkat telepítenek az elöntött településekre, majd szakemberek bevonásával mérik fel az épületek statikai és érintésvédelmi állapotát. Eddig Magyarország mintegy 14 millió homokzsákot használt fel a védekezéshez, de mivel ez nem volt elég, az Európai Uniótól (főként Németország és Szlovákia) további  3,5 millió homokzsákot kapott segítségképpen.

 

„Cégünk, az Adecco Magyarország Kft. a világ legnagyobb humán erőforrás szolgáltatásokat nyújtó cége kötelességének érzi, hogy az árvíz által óriási károkat elszenvedett településeket, nehéz helyzetbe került családokat támogassa- nyilatkozta Vég Ottó.  Mindemellett kéri Partnereit,  illetve a helyi vállalkozások döntéshozóit, hogy erejükhöz mérten ők is segítsék az árvízkárosultak és a helyreállításban részt vevők munkáját!