Megéri itthon és külföldön is IT-szakembernek lenni

A projektmenedzserek az átlagnál jóval magasabb fizetéssel számolhatnak

 

A közelmúltban folytatódott az Adecco IT Academy sorozata, amely összefogja és szakmailag támogatja az IT szakembereket. A legutóbbi eseményen döntően az informatikában kínálkozó nemzetközi álláslehetőségeket mutatták be az érdeklődő szakembereknek, meghívott előadóként pedig a Prezi szoftverfejlesztője tartott előadást.

 

Az Adecco Magyarország Kft. elkötelezte magát a szakmai alapú minőségi tanácsadás mellett, ezért immáron több mint két éve útjára indította IT Academy névre hallgató programsorozatát. Az informatikával foglalkozó szakemberek karriertervezését rendszeresen továbbképzések, előadások és szakmai tesztelések szervezésével támogató szakmai műhely áprilisban tartotta ötödik rendezvényét.

 

Az eseménysorozat létrehozásával az volt a szándékunk, hogy magasan képzett IT-szakembereket szólítsuk meg egy-egy színvonalas szakmai előadás keretében olyan információkkal, amelyet érdekesnek találnak, vagy a munkájuk során hasznosítani tudják. Célunk elsődlegesen egy olyan szakmai fórum létrehozása volt, ahol a szakemberek egymással is tudnak beszélgetni, információt cserélni, valamint kapcsolati hálónk bővítése is fontos szempont volt” – mondta el Vég Ottó, az Adecco Magyarország Kft. ügyvezetője. Idén a Prezitől érkezett IT-infrastruktúrafejlesztő és szoftverfejlesztő szakértő, korábban a Morgan Stanleytől, a Cisco Systemstől, a Microsofttól és az EMC-től is hallhattak  színvonalas előadásokat a meghívottak. A rendezvény növekvő sikerét mutatja, hogy míg korábban átlagosan 50-60 szakember vett részt rajtuk, a legutóbbi programon már közel százan hallgatták a prezentációkat.

 

Az aktuális fórumon Csizsek Péter, a Prezi infrastruktúra részlegének szoftverfejlesztője beszélt a társaság DevOps alapú szemléletről, illetve annak térhódításáról. Mint beszámolójából kiderült, a  DevOps (Development and Operations) lényegében feloldja a rendszergazdák és a fejlesztők közötti örök ellentétet úgy, hogy egy összevont szakmát hozott létre a két terület együttes lefedésére. Ez azt jelenti, hogy az adott szakember mindkét szakterületet ismeri, és mindkettő gondolkodásmódját alkalmazza egyszerre. A Prezi teljesen integrált DevOps modellt használ, ennek megfelelően a cégnél már maguk a fejlesztők felelősek az általuk írt alkalmazások működéséért is. A cégnél a mérnökökhöz képest elenyésző a szigorúan vett rendszergazdák száma, a fejlesztőktől várják el, hogy üzemeltessék a rendszereket, a rendszergazda beállítottságú emberek feladata pedig ehhez eszközöket adni a kezükbe. A szakember elmondta azt is, hogy a Prezinél minden csapat teljes körű felelősséget vállal a saját szolgáltatásaiért.   

 

A rendezvény másik kiemelt témájaként az informatikában kínálkozó nemzetközi álláslehetőségeket mutatta be Spiller László, az Adecco vezető tanácsadója. A szakember elmondta, hogy a világ első számú HR szolgáltatójának nemzetközi hálózataként jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek IT-szakemberek közvetítésében. A társaság az elmúlt 7 évben világszerte több mint 31 500 embernek segített külföldön munkát vállalni.

 

Nemzetközi állásokra jelöltek megoszlása iparágak szerint:

  • 560211

 *0,7% irodai alkalmazottak; 1,9% vendéglátásban dolgozók; 2,3% ügyfélszolgálat; 7% management vezetői pozíciók; 10% szállítmányozás; 12% mérnökök; 14% egészségügy; 22% informatika; 31% szakmunkások

* 68% időszakos megbízás, 33% végleges megbízás

 

A tapasztalatok szerint az elsődleges célpont a külföldön munkát keresők körében egyértelműen Kanada, amelyet Svájc, Hollandia, valamint Norvégia követ. A küldő országokat vizsgálva Lengyelország kimagaslóan vezet, tavaly 475 ember talált munkát valahol külföldön az Adecco segítségével. A nemzetközi hálózat eredményei szerint a kiközvetítettek között az IT-szakemberek aránya kimagasló, a maga 22 százalékos arányával a legkeresettebbek a szellemi foglalkozásúak között.

Adecco által külföldre közvetített munkavállalók aránya származási ország szerint:

  • 560206

 * kizárólag az Adecco Üzleti Egységek adatai alapján /fő

 

Mivel Magyarországon nemzetközileg is elfogadott és elismert informatikai képzés folyik, így a hazai szakemberek, a magyarországi lehetőségek mellett egyre inkább keresettek nemzetközileg is.  IT projektmenedzserek esetében a külföldi munkavégzés mellett szólhat még a szakma fejlődés mellett  a kiemelten magas fizetés is” – teszi hozzá Spiller László.

 

A rendezvényen azonban nem csak a külföldi trendekről és a hazai innovációkról esett szó. A fórum zárásaként az Adecco kollégák mini-börzét tartottak a hazai IT vállalatok szakember igényeiről, a fejlődési irányokról,  és a hazai informatikai munkaerőpiac alakulásáról.