Adecco-club

2009. november 19.

 

Rugalmas foglalkoztatási formák szabályozása Magyarországon Elindult az Adecco-Klub

 

A gazdasági válságjelenségek felerősítik az olyan foglalkoztatási formák iránti érdeklődést, amelyek a munkáltatóknak valamilyen rugalmasságot engednek. Ilyenek például a határozott idejű munkaszerződés, részmunkaidős foglalkoztatás, vagy a munkaerő-kölcsönzés, a távmunka. Az Adecco Magyarország vezető hazai személyzeti tanácsadó cég most indult országos rendezvénysorozatával a jelenlegi hazai szabályozási rendszer lehetőségeire és változásaira kívánja felhívni a figyelmet.

 

A jogszabályváltozások elsősorban a munkaerő-kölcsönzést érték az elmúlt években és a közeli jövőben is e témában várhatóak: A munkaerő-kölcsönzés 2001 óta szabályozott a Munka Törvénykönyvében, az azóta eltelt időben azonban a szabályok alkalmazási gyakorlata, az Európai Unió jogalkotási tevékenysége valamint a magyar Alkotmánybíróság normakontrollja számos olyan kérdést vetett fel, amellyel a jogalkotóknak foglalkozniuk kell a jövőben. A munkaerő-kölcsönzés kodifikációja óta ugyan a viták kereszttüzében áll (az Európai Unióban mindenütt, nem csak Magyarországon), a szabályok többszöri módosítása ezt csak fokozta, és a jövőben is erre kell számítani. Az Adecco Magyarország 2009. második felében elindult roadshow rendezvénye a legfrissebb változásokat foglalja össze.

 

„A munkaerő-kölcsönzés hazai szabályozása több módosítást élt meg az elmúlt nyolc évben, a módosításokkal kapcsolatosan sokszor merült fel kritikaként, hogy a jogalkotási koncepció kialakítását követően (megelőzően) nem került sor annak felmérésére, hogy a jogszabály változása milyen hatással lesz a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó szektorra és az ily módon foglalkoztatottakra. Rendezvénysorozatunkkal célunk, hogy szakértő kollégákkal, munkaadókkal és vállalókkal beszélgessünk az aktuális kérdésekről és ezáltal hívjuk fel a figyelmet a jogalkotók illetve  a gazdasági szereplők közötti további lehetőségekre.”-mondta Vég Ottó a cég ügyvezető igazgatója.

 

A Budapesten, valamint hat további vidéki helyszínen (Győr, Székesfehérvár, Budaörs, Kecskemét, Gyöngyös, Debrecen) megrendezésre kerülő szakmai napon a cég éppen ezért részletes áttekintést ad a jelenlegi törvényi szabályozásról, valamint minden alkalommal egy vezető regionális piaci szereplő részvételével vitafórumot is szervez az aktuális változások kapcsán.